Natuurgeneeskundige aromatherapie

Natuurgeneeskundige aromatherapie werkt vanuit een holistische versie. Hierin zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Aromatherapie maakt gebruik van meerdere aromatherapeutisch producten zoals: etherische oliën, hydrolaten, plantaardige basis oliën, klei, zouten, aloë vera gel, bijenwas, emulgatoren. Op deze manier wordt een product op maat gemaakt, met natuurlijke en verantwoorde producten.
De opnamen van de producten kan op verschillende manieren: verdamping, inhalatiestick, via de huid – olie, massage, crème, hydratatie, voetbad, kompres, body lotion.

Etherische oliën
Wanneer je iets ruikt gebeurt er van alles van binnen. Er komen herinneringen en emoties naar boven. Een geur doet wat met jou. Je kan geur ook gebruiken om informatie op te roepen. Geuren kunnen stimulerend werken, associaties oproepen en inspireren. Als je ruikt tijdens het leren aan een geur, zal de kennis tijdens een examen makkelijker naar boven komen, als je aan deze geur ruikt. Een geur kan ook op stress volle momenten een ondersteuning bieden zoals tandarts, slecht nieuws gesprek, burn out en stress. Een kalmerende geur voor je vliegangst. Het verminderen van je onzekerheid, vliegangst, sollicitatie gesprek enz…
Naast invloed op de geest, hebben etherische oliën ook fysieke werkingen bijv. Helicryse bij kneuzing, zwelling en blauwe plekken.

Welke geur past bij jou?
Dit onderzoek je d.m.v een uitgebreide geurtest met etherische oliën. Aromatherapie- etherische oliën hebben effect op lichaam en geest.
– waarvoor wil je de geur inzetten, de omstandigheid
-kijken naar de werkzaamheid van de olie
-geestelijk: stress, burn out, examens, helderheid, verfrissend, rustgevend, beschermend, omhullend, ruimte gevend, concentratie verhogend, verwarmend, afrodiserend
-fysiek: krampstillend, huidherstellend, wondhelend, immuunsysteem, ademhalingsstelsel, ruik stimulerend, bewegingsapparaat: spierpijn, rusteloze benen, ontstekingen in pezen, gewrichten, spanningshoofdpijn.

Een goede geur die bij jou past, is altijd een combinatie van meerdere geuren.

Wat zijn etherische oliën?
Etherische oliën kunnen uit planten(delen) worden geëxtraheerd d.m.v. stoomdestillatie, waterdestillatie, co2 extractie en persing. Wat je dan overhoudt, is de geïsoleerde etherische olie.
De etherische oliën kunnen uit verschillende plantendelen worden geëxtraheerd, dit is afhankelijk van het planten soort.
Mogelijke plantendelen zijn:
Bloemen – Roos, Lavendel, Kamille
Bladeren- Eucalypthus, Niaouli, Ravensara
Twijgen en naalden- Ceder, Grove Den, Cypres
Wortels- Engelwortel, Valeriaan, Jatamansi
Zaden- Anijs, Venkel, Khella
Hout- Sandelhout, Rozenhout
Schors-Kaneelschors
Harsen- Wierrook-Benzoë
Vruchtschil- Citroen, Sinaasappel, Bergamot
Grassen-Lemongrass, Citronella, Palmaraso

Wat zijn plantaardige basis oliën?
Plantaardige, vette oliën worden d.m.v. koude persing gewonnen uit zaden. Plantaardige oliën vertonen veel overeenkomsten met ons eigen huidvet. Daarnaast werken ze verzachtend en houden ze vocht vast(natuurlijke moisturizer), andere eigenschappen zijn vitaminen, mineralen. Dit alles samen zorgen deze plantaardige oliën ervoor dat onze huid gezond en soepel blijft en beschermd tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf. Plantaardige oliën worden in de aromatherapie gebruikt voor het maken van massage-olie, crème, zalven en om etherische oliën mee te verdunnen. Om huid irritatie te voorkomen moeten de meeste etherische oliën bij gebruik om de huid verdund worden. Daarnaast zorgt de plantaardige olie ervoor dat de etherische olie minder snel vervliegt en de geur langer wordt vastgehouden.
Een aantal plantaardige basis oliën:
Abrikoos: is een milde niet vettende olie, geschikt voor ieder huidtype, maar vooral de gevoelige huid
Amandel: werkt verzachtend, licht verkoelend, beschermend, doorbloedingsbevorderend en regulerend op de vochthuishouding in de huid.
Avocado:is zeer hydraterend, maakt de huid glad, bevordert heling van littekens, heeft van alle plantaardige oliën de hoogste beschermingsfactor.
Zo zijn er nog 22 plantaardige basis oliën met ieder hun specifieke eigenschappen.

Wat is een hydrolaat?
Een hydrolaat is een gedestilleerd plantwater.
Het wordt verkregen via stoom destillatie van planten.
Hydrolaten zijn wat minder bekend dan etherische oliën, maar bevatten ook de unieke eigenschappen van de plant.
Ze worden gebruikt in de vorm van spray, kompressen, crèmes, aromatische baden, gorgelen, diffusere en culinair.
Hydrolaten kennen weinig bijwerkingen en contra- indicaties.
Hydrolaten kunnen zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Maar ga niet zelf experimenteren met inwendig gebruik.
Een aantal hydrolaten en een aantal van hun eigenschappen:
Echte kamille: verzachtend en kalmerend voor alle huidtypen. Vooral de ontstoken huid heeft veel baat het hydrolaat van echte kamille. Verzacht allergische reacties van de huid, wonden genezen sneller. Geeft mooie glans aan blond haar.
Lavendel: een zeer breed inzetbaar hydrolaat. Is een tonicum voor ieder huid. Genezing bevorderend, herstellend, verfrissend. Verzacht zonnebrand, jeuk en irritatie. Als voetenspray verkoelend en parfumerend. Is een van de beste anti stress waters.
Roos damacena: reinigt zacht de huid van kinderen en zuivert zonder te irriteren. Nuttig voor perfecte hygiëne zelf bij kleine wondjes. Dit hydrolaat is geschikt voor elk huidtype, verzacht, kalmeert roodheid en allergische reacties. Zorgt bij zwangerschap voor geestelijke balans en vermindert gevoelens van angst en onzekerheid. Beinvloed de sfeer in huis positief, schept liefdevolle, welkome en balanceerde sfeer in een ruimt.

Maak kennis met de etherische oliën, plantaardige basis oliën en hydrolaten. Ervaar wat een compositie voor jou kan betekenen. Neem contact op voor een geurtest.