Aromatherapie

Natuurgeneeskundige aromatherapie werkt vanuit een holistische versie. Hierin zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aromatherapie maakt gebruik van meerdere aromatherapeutisch producten zoals: etherische oliën, hydrolaten, plantaardige basis oliën, klei, zouten, aloë vera gel, bijenwas en emulgatoren. Op deze manier wordt een product op maat gemaakt met natuurlijke en verantwoorde producten. De opnamen van de producten kan op verschillende manieren. Voorbeelden hiervan zijn verdamping, inhalatiestick, via huidolie, massage, crème, hydratatie, voetbad, kompres en body lotion.

Etherische oliën

Wanneer je iets ruikt, gebeurt er van alles vanbinnen. Er komen herinneringen en emoties naar boven. Een geur doet wat met jou. Je kan geur ook gebruiken om informatie op te roepen. Geuren kunnen stimulerend werken, associaties oproepen en inspireren. Als je een geur ruikt tijdens het leren, zal deze kennis tijdens een examen opnieuw naar boven komen. Een geur kan ook op  momenten een ondersteuning bieden zoals bij de tandarts, een slecht nieuws gesprek, een burn-out en bij stress. Denk aan een kalmerende geur voor je vliegangst, het verminderen van je onzekerheid maar bijvoorbeeld ook een sollicitatiegesprek.

Naast invloed op de geest hebben etherische oliën ook fysieke werkingen. Een mooi voorbeeld hiervan is Helicryse dat helpt bij een kneuzing, zwelling en blauwe plekken.

Welke geur past bij jou?

Aan de hand van een uitgebreide geurtest met etherische oliën, wordt bepaald welke geur bij jou past. Aromatherapie- etherische oliën hebben effect op lichaam en geest. Welke geur er bij jou past is onder andere afhankelijk van de situatie waarvoor je de geur wilt inzetten. Daarnaast speelt het ook een rol of het om een geestelijke of fysieke omstandigheid gaat. De juiste geur voor jou zal altijd een combinatie van meerdere individuele geuren zijn.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën kunnen uit planten(delen) worden geëxtraheerd d.m.v. stoomdestillatie, waterdestillatie, co2 extractie en persing. Wat je dan overhoudt, is de geïsoleerde etherische olie.

De etherische oliën kunnen uit verschillende plantendelen worden geëxtraheerd, dit is afhankelijk van het planten soort.

Soorten etherische oliën

Bloemen: Roos, Lavendel en Kamille
Bladeren: Eucalypthus, Niaouli en Ravensara
Twijgen en naalden: Ceder, Grove Den en Cypres
Wortels: Engelwortel, Valeriaan en Jatamansi
Zaden: Anijs, Venkel en Khella
Hout: Sandelhout en Rozenhout
Schors: Kaneelschors
Harsen: Wierrook-Benzoƫ
Vruchtschil: Citroen, Sinaasappel en Bergamot
Grassen: Citroengras, Citronella en Palmaraso

Wat zijn plantaardige basis oliën?

Plantaardige vette oliën worden door middel van koude persing gewonnen uit zaden. Plantaardige oliën vertonen veel overeenkomsten met ons eigen huidvet. Daarnaast werken ze verzachtend en houden ze vocht vast(natuurlijke moisturizer). Andere eigenschappen zijn vitaminen en mineralen. Dit alles samen zorgt ervoor dat door deze plantaardige oliën onze huid gezond en soepel blijft en beschermd wordt tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf. Plantaardige oliën worden in de aromatherapie gebruikt voor het maken van massageolie, crème, zalven en om etherische oliën te verdunnen. Om huidirritatie te voorkomen, moeten de meeste etherische oliën bij gebruik voor de huid verdund worden. Daarnaast zorgt de plantaardige olie ervoor dat de etherische olie minder snel vervliegt en de geur langer wordt vastgehouden.

 

Een aantal plantaardige basisoliën zijn:

- Abrikoos: is een milde niet vettende olie dat geschikt is voor ieder huidtype maar vooral de gevoelige huid

- Amandel: werkt verzachtend, licht verkoelend, beschermend, doorbloedingsbevorderend en regulerend op de vochthuishouding in de huid.

- Avocado: is zeer hydraterend, maakt de huid glad, bevordert heling van littekens en heeft van alle plantaardige oliën de hoogste beschermingsfactor.

 

Naast deze 3 zijn er nog 22 plantaardige basis oliën met ieder hun specifieke eigenschappen.

Wat is een hydrolaat?

Een hydrolaat is een gedestilleerd plantwater. Het wordt verkregen via stoomdestillatie van planten. Hydrolaten zijn wat minder bekend dan etherische oliën maar bevatten ook de unieke eigenschappen van de plant. Ze worden gebruikt in de vorm van spray, kompressen, crèmes, aromatische baden, gorgelen, diffusere en culinair. Hydrolaten kennen weinig bijwerkingen en contra- indicaties. Ze kunnen zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Maar ga niet zelf experimenteren met inwendig gebruik. Hieronder is een overzicht vindbaar van een aantal hydrolaten en daarbij een aantal van hun eigenschappen:

Kamille: verzachtend en kalmerend voor alle huidtypen. Vooral de ontstoken huid heeft veel baat bij het hydrolaat van kamille. Verzacht allergische reacties van de huid en wonden genezen sneller. Het geeft ook mooie glans aan blond haar.

 

Lavendel: een zeer breed inzetbaar hydrolaat. Het is een tonicum voor ieder huid. Genezing bevorderend, herstellend en verfrissend. Lavendel verwacht zonnebrand, jeuk en irritatie. Als voetenspray werkt het verkoelend en parfumerend. Het is een van de beste anti-stress waters.

 

Roos damacena: reinigt zacht de huid van kinderen en zuivert zonder te irriteren. Nuttig voor perfecte hygiëne zelf bij kleine wondjes. Dit hydrolaat is geschikt voor elk huidtype, verzacht en kalmeert roodheid en allergische reacties. Het zorgt bij zwangerschap voor geestelijke balans en vermindert gevoelens van angst en onzekerheid. Ook beïnvloed het de sfeer in huis op positieve wijze. Het schept een liefdevolle, welkome en gebalanceerde sfeer in een ruimte.

 

Maak kennis met de etherische oliën, plantaardige basisoliën en hydrolaten. Ervaar wat een compositie voor jou kan betekenen. Neem contact op voor een geurtest.