Reflexologie

Reflexzonetherapie
Reflexzonetherapie is een effectieve natuurgeneeskundige therapie die preventief ter ontspanning of therapeutisch kan worden toegepast. Door reflexzones op de voet te activeren, kunnen blokkades in het lichaam worden opgeheven. Dit draagt bij aan lichamelijke en geestelijke ontspanning. Het activeren gebeurt door middel van een specifieke hand- vingertechniek in combinatie met etherische oliën. Deze massagevorm is onder andere zeer effectief bij klachten als stress, rugpijn, spijsverteringsklachten, hoofdpijn, luchtwegen, hormonen en soortgelijke klachten. In het geval van een therapeutische reflexzone behandeling dient er altijd eerst een anamnese/intakeformulier te worden ingevuld.
Vergoeding via zorgverzekeraar mogelijk.

Nerve/zenuw reflexologie
Alle structuren van het lichaam worden weerspiegeld op de voeten. Bij reflexologie worden de zones en of meridianen op de voet bewerkt. Zenuwreflexpunten zijn hele speciale puntjes op de beentjes/ botten van de voet, die direct inwerken op de beweging van organen, spieren, gewrichten e.d. Het zenuwstelsel is de controleur van de werking van alle onderdelen van het lichaam, als er iets mis gaat zorgt het zenuwstelsel voor pijn en voor aanpassingen in beweging , organen en hormonen. Nerve/zenuw reflexologie is en actieve behandelvorm met interactie met de cliënt tijdens de behandeling. De nerve/zenuw reflexoloog combineert de klassieke reflexologie met zenuwreflex punten aan de voet. Zo krijgt u een holistische totale behandeling. Voordelen nerve/zenuw reflexologie: in korte tijd merkt u al de effecten van de zenuwreflex punten door vermindering van pijn, betere beweging, betere spijsvertering en een beter algemeen functioneren. Na 5 a 6 behandelingen weet u al of neuro/zenuw reflexologie u daadwerkelijk kan helpen. Nerve/zenuw reflexologie wordt toegepast door ervaren reflexologen na een intensieve training voor post-graduate reflexologie. Ik heb deze scholingen gevolgd en volg hiervoor nog scholingen bij Touch Point te Kopenhagen Denemarken.

Stress
Steeds meer mensen ervaren stress hun dagelijks leven. En een beetje stress is geen probleem. Een zekere mate van stress en spanning is in ons leven nodig., afwisselend met ontspanning om te kunnen herstellen. Helaas in onze huidige maatschappij is het steeds moeilijker om te herstellen. Stress kun je omschrijven als een reactie op elke prikkel of conditie die spanning veroorzaakt. Stress wordt door iedereen anders ervaren. Je kunt op allerlei manieren op stress reageren. Of stress schadelijke is hangt af van de hoeveelheid belasting die iemand aankan. Problemen ontstaan wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Ervaar je negatieve stress te lang of intense, dan uit zich dit in lichamelijke en psychische klachten en in gedrag. En op het moment dat het stress gevoel blijft, dan ontstaat er permante stress. Dit is een grote bedreiging voor de gezondheid.

Onco-reflex
Onco-reflex is een zeer zachte vorm van reflexologie. Voor de meeste mensen zorgt de diagnose ‘kanker’ voor angst, paniek, shock, hopeloosheid en het gevoel van isolatie. Deze zachte manier van reflexologie kan de geest tot rust brengen. Via onco-reflex kan de cliënt worden ondersteund in het proces wat hij of zij doormaakt, dit kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven verhoogd wordt en men minder last heeft van bijwerkingen van de reguliere behandelingen (met name chemotherapie).

Onco-reflex wordt uitgeoefend vanuit de westerse en Chinese visie. Om deze behandeling te mogen geven heb ik een scholing gevolgd over de kankersoorten, reguliere behandelwijze met de bijwerkingen hiervan en natuurlijk over uitstekende massagevaardigheden die specifiek voor de oncologie zijn.

De behandeling wordt aangepast aan de behoefte van de cliënt, de behandeling is zacht en humaan. Een onco-reflexmassage is ter ondersteuning en niet als behandeling. De behandeling wordt gedaan door reguliere artsen en oncologen, ik raad u daarom aan om uw arts te informeren over het feit dat u een onco-reflex behandeling ondergaat.

Hierna komt mogelijk de periode waarbij alle behandelingen zijn afgelopen en u voorlopig gezond bent verklaard, op dit moment bent u mogelijk nog niet in balans. Men heeft vaak het gevoel in een diep gat te vallen, ook dan werkt Onco-reflex ondersteunend.

Zwangerschapsreflexologie
Zwanger zijn, is een speciaal moment. Een uniek leven groeit in jouw buik. Je wilt van deze bijzondere tijd zoveel mogelijk genieten. Reflexologie helpt daarbij. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke tijd te optimaliseren en eventuele klachten te verminderen. Het is ook een goede voorbereiding op de bevalling. Zwangerschapsreflexologie is een specialisme binnen de reflexologie.
Het zwanger worden

Zwangerschapsreflexologie heeft hier vaak een positieve invloed op. Ongeveer 90% van de concepties gebeurt toevallig. Maar ook bij veel koppels is dit niet het geval. Dan kan zwangerschapsreflexologie een belangrijke bijdrage leveren voor zowel de vrouw als voor de man.
De zwangerschap
De zwangerschap zelf is een bijzondere periode, je lichaam moet hard werken het is een tijd van lichamelijke, psychische en emotionele veranderingen. Soms brengt zwangerschap echter ook ongemakken met zich mee. Omdat veel behandelingen en medicijnen niet wenselijk zijn in deze periode, moet men vaak de ongemakken voor lief nemen. Zwangerschapsreflexologie heeft een positieve invloed op vele zwangerschapsklachten. Hierbij kunt u denken aan humeurwisselingen, misselijkheid/ braken, oedeem, obstipatie, stress enzovoort.

De voorbereiding op de bevalling
Reflexologie kan ingezet worden om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent. Via zwangerschapreflexologie is het mogelijk de baby te laten draaien bij stuitligging. Zwangerschapsreflexologie werkt ook prima om weer op kracht te komen na de bevalling en sneller de balans in je leven terug te vinden.

De baby
Er zijn baby’s die speciale zorg nodig hebben. Door middel van een zeer zachte vorm van reflexologie, kun je de baby behandelen voor o.a. braken, constipatie, huilen, onrust enzovoort.
Dit alles is mogelijk met zwangerschapsreflextherapie.
Zwangerschapsreflexologie wordt vergoed bij de meeste verzekeraars. U moet dan wel aanvullend verzekerd zijn.

Burn-out
Een aanhoudende stress prikkel die leidt tot een burn-out. Men spreekt van een burn-out als de klachten langer dan 6 maanden bestaan en vermoeidheid de hoofklacht is. Kenmerkend aan een burn-out is het gevoel van uitputting dat samengaat met plotseling vermindering van cognitief functioneren en emotionele instabiliteit.

Waarom reflexologie bij stress en burn-out?
Holistische visie
stress heeft lichamelijke en psychische gevolgen. Het een beïnvloed het nadere. Niet de klacht of symptomen worden behandeld, maar de client als eenheid, als geheel. Er wordt vooral gekeken naar de oorzaak. Zo kun je leren van je klachten.

Tijd en aandacht:
als reflexzone therapeut neem ik alle tijd een aandacht. Begonnen wordt met een uitgebreide anamnese. Zo wordt het probleem inzichtelijk gemaakt en een persoonlijk behandelplan opgesteld. Bewustwording is het begin van herstel!

Aanraking:
oxytocine komt vrij. Dit speelt een rol in het verminderen van stress en gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Het effect van oxytocine is dat deze je spijsvertering, je ademhaling, het zenuwstelsel en je geheugen bevordert. Tevens werkt dit hormoon pijnstillend en bloeddruk verlagend.
Stimuleren zelf genezend vermogen: energie is de basis voor herstel. Door spanning, emoties en verkeerde leefgewoontes kunnen er blokkades in het lichaam ontstaan. Deze blokkades belemmeren de doorstroom van energie en hebben negatieve invloed op lichaam en geest. Vele ziekten zijn terug te voeren opeenhoping van afvalstoffen en emotionele of mentale blokkades. Het lichaam streeft altijd naar gezondheid door op allerlei manieren van deze blokkades af te komen, reflexologie stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam waardoor blokkades opgeheven worden en de levensenergie weer kan stromen. Op deze manier kunnen klachten verminderen of zelf helemaal verdwijnen.

Balans in je leven:
als therapeut begeleidt ik de client met zorg en aandacht om een totaalbeeld van de gezondheid te krijgen. Reflexologie is een therapie die helpt om lichaam en geest in balans te brengen. Door de oorzaak van de problemen op te sporen, krijgt je als client inzicht in de eigen situatie. Doe iets met je hart en ziel? Hoe sta je in het leven en ben je in harmonie met wat echt belangrijk voor je is? Dit biedt de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid er iets aan te doen.

Reflexologie staat bekend om het ontspannend effect op lichaam en geest. De combinatie van lichte aanraking en stevige druk met specifieke technieken zorgen voor aantoonbare fysiologische veranderingen in het lichaam, geven een diepe ontspanning en verminderen de symptomen van stress. Mensen die reflexologie ondergaan rapporteren een beter gevoel van welbevinden en hogere kwaliteit van leven.

In het onderstaande schema kun je kijken hoe gestrest jij bent.
Elk bevestigend antwoord kan erop duiden dat je meer of mindere mate last van stress hebt.

Klachten
Slecht slapen Liggen piekeren of malen
Angstig zijn Snel vermoeid zijn
Je veel zorgen maken Je onrustig voelen
Een kort lontje hebben Prikkelbaar of snel geïrriteerd zijn
Geen of weinig eetlust Vluchten in overmatig eten roken en alcohol- of drugsgebruik
Het gevoel dat je continu onder druk staat Je opgejaagd voelen of nerveus zijn
Het allemaal niet meer zien zitten Een slechte concentratie hebben
Je alleen voelen Je neerslachtig voelen